Inleiding

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk in aanraking komt met ziekteverwekkers. Dit kan door geen onnodig fysiek contact te maken, 1.5 meter afstand te houden tenzij een behandeling tot anders noopt, de handen te wassen, te douchen, het schoonhouden van de ruimten, het desinfecteren van voorwerpen (waaronder ook telefoons, computers) of oppervlakken.

Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet raakt.

Algemeen

Triage

Er dient voorafgaand aan het consult triage plaats te vinden middels de volgende vragen:

  • Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of verhoging/koorts (tot/vanaf 38°C)? (Bij twijfel wordt de temperatuur met een infrarood thermometer gemeten en de saturatie gecontroleerd bij de voordeur.)
  • Bent u langer dan 24 uur klachtenvrij?
  • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met verhoging/koorts (tot/vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten? Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?
  • Controlevraag: bent u verder gezond en voelt u zich momenteel gezond?

Zorgverlening moet uitgesteld worden indien een client:

  • Een van de volgende (ook milde!) symptomen heeft: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of verhoging/koorts (tot/vanaf 38°C).
  • Iemand in zijn/haar huishouden heeft die verhoging/koorts (tot/vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft.
  • Zelf of iemand in zijn/haar huishouden in de afgelopen 14 dagen positief getest is op het nieuwe

coronavirus (COVID-19).

Als het bovenstaande niet van toepassing is en de patiënt en iedereen binnen het huishouden 24 uur geen klachten heeft kan zorgverlening plaatsvinden (zonder PBM).

Indien de fysiotherapeut klachten als bovenstaand beschreven heeft werkt zij/hij niet totdat zij/hij minimaal 24 uur klachtenvrij is.

Praktijk hygiëne

  • Ons behandelprotocol is in de praktijk aanwezig ter inzage.

Comments are closed.